Близо 126 000 лв. са събраните суми от санкции и глоби

...
Близо 126 000 лв. са събраните суми от санкции и глоби
Коментари Харесай

РИОСВ Пловдив наложи глоби и санкции за 126 000 лева през септември

Близо 126 000 лева са събраните суми от наказания и санкции от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив през септември. Половината са по секторни закони – 58 514,42 лева Част от събраните средства – 10 830 лева, са преведени на общините, където са позиционирани обекти – замърсители на околната среда. Най-голямата сума е за община Садово – 3991 лева, следвана от Пловдив – 3088 лева и Карлово – 2194 лева Тези средства би трябвало да се употребяват от локалните администрации за реализацията на екологични планове.

Повече от 90 са тестваните обекти от специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив през месеца, като половината от тях са инспектирани изключително. На компаниите са дадени 35 наставления за премахване на открити нарушавания по използване на екологичното законодателство. Съставени са 7 акта за административни нередности, като три от тях са за установено несъблюдение на дадени наставления.

Контролни измервания на равнищата на звук, предавани в околната среда при следени взривни действия в кариерите в пловдивското село Белащица са осъществени през месеца. Не са установени превишения на нормите за звук в околната среда. Запрашеността при извършените взривни действия е била в границите на добивните площи, като праха се е утаил за 5 минути и не е позволено изнасяне отвън границите на кариерата. Контролът, реализиран от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив на кариерите в Белащица е непрекъснат и ще продължи. Тази година са направени по 6 инспекции на двата обекта с концесионери " Пътища Пловдив “ АД и " Холсим кариерни материали Пловдив “ АД по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив се самосезира за нерегламентирано изхвърляне на боклуци в североизточната част на с. Цалапица. Експерти от инспекцията ревизираха за замърсяване на местността Бобевица и установяваха, че нерегламентираното замърсяване е на повърхност към 7-8 дка със смесени боклуци (битови, строителни, едрогабаритни и други). От екоинспекцията дадоха наставление да се почисти нерегламентираното замърсяване, а срокът за осъществяване, даден на кмета на община Родопи е доникъде на октомври. 

Извършени са инспекции на 5 предпазени територии в региона, като не са открити нарушавания на режима, избран със заповедите за оповестяването им и Закона за предпазените територии. Границите на всички предпазени територии в региона на Клисура, Асеновград и Кричим са маркирани и обозначени с информацонни табели.

На " зеления “ телефон са подадени 34 сигнала (над 400 от началото на годината), които са тествани от специалистите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив. Голяма част от тях са неоснователни. Тези, които не са от компетентността на инспекцията са препратени до контролни органи и институции за предприемане на дейности.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР